Καλώς ήρθατε στο Blog μας!

Ο κατάλληλος οδηγός για την προετοιμασία του γάμου σας

Η πρόταση γάμου έγινε και είπατε το πολυπόθητο ναι! Εκείνη τη στιγμή ίσως πέρασε από το μυαλό σας ότι σκεφτόσασταν τόσα χρόνια για έναν ονειρεμένο γάμο. Το νυφικό φόρεμα που θα φορέσετε, τα προσκλητήρια που θα αγοράσετε, τον στολισμό της εκκλησίας κτλ. Μην αφήνετε όλες αυτές τις σκέψεις να σας βασανίζουν και απολαύστε την χαρά της προετοιμασίας για την δική σας μέρα! Εμείς στο theday θέλουμε να δώσουμε έναν αναλυτικό οδηγό για να οργανώσετε την τελετή του γάμου σας από την αρχή έως το τέλος. Εκμεταλλευτείτε τον παρακάτω οδηγό, βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και κάντε ξεχωριστή αυτήν την μέρα για το αξίζετε.

Χρονολόγιο Γάμου

Κλείστε την ημερομηνία του γάμου.

Ναι, καλά διαβάσατε! Την επομένη της πρότασης γάμου θα πρέπει να αποφασίσετε την ημερομηνία. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να βρείτε μια ημερομηνία κοινή για την εκκλησία και για το κέντρο δεξίωσης. Πολλές φορές μπορεί να βρούμε διαθέσιμη ημερομηνία μόνο για το ένα από τα δύο, οπότε το κλείσιμο της εκκλησίας σε συνδυασμό με το κλείσιμο του κέντρου δεξίωσης πρέπει να είναι πρώτα στην λίστα μας. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε τις μέρες του έτους κατά τις οποίες δεν τελούνται μυστήρια στην εκκλησία. Αυτές οι μέρες είναι:

 • 5 Ιανουαρίου παραμονή των Φώτων
 • 6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια ­ Ημέρα των Φώτων
 • Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής του Πάσχα (Καθαρά Δευτέρα μέχρι Μεγάλο Σάββατο)
 • Τα Ψυχοσάββατα (Αν είναι μέσα στη Σαρακοστή)
 • Του Αγίου Πνεύματος (βέβαια πέφτει Δευτέρα, που είναι μέρα ασυνήθιστη για γάμο)
 • Των Αγίων Αποστόλων (από Κυριακή Αγίων Πάντων μέχρι της Παραμονής της εορτής)
 • Από 1 ως 15 Αυγούστου, που είναι η διάρκεια της νηστείας του 15αύγουστου
 • 29 Αυγούστου – Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Προδρόμου
 • 14 Σεπτεμβρίου που είναι η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
 • Aπό 18 ως 25 Δεκεμβρίου που είναι η διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων
 • Την Τετάρτη και Παρασκευή (εκτός αν υπάρχει τις ημέρες αυτές κατάλυση εις πάντα, δηλ. το Άγιο Δωδεκαήμερο, την α ́ εβδομάδα του Τριωδίου, την Διακαινήσιμο εβδομάδα και την εβδομάδα της Πεντηκοστής)

Ξεκινήστε την αναζήτηση, φωτογράφου, catering, dj κτλ

Περίπου 8-9 μήνες πριν καλό θα ήταν να ξεκινούσατε την αναζήτηση σας σχετικά με τον φωτογράφο, το catering της δεξίωσης και την μουσική κάλυψη. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε την απόφαση για κάποιο από τα παραπάνω τόσο νωρίς. Εμείς προτείνουμε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς για να μπορέσετε να βρείτε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα τον επαγγελματία ή την υπηρεσία που σας καλύπτει περισσότερο. Θα πρέπει σχετικά νωρίς να αποφασίστε αν στην δεξίωση θα υπάρχει ζωντανή μουσική ή μόνο dj ή και τα δύο. Ζητήστε προσφορά από εταιρίες catering και δοκιμάστε το μενού τους πριν αποφασίσετε αυτό που επιθυμείτε. Το ίδιο ισχύει και για τον φωτογράφο. Μην ξεχνάτε οτι τον χρειάζεστε όλη την ημέρα του γάμου αλλά και τις περισσότερες φορές τον χρειάζεστε και μετά τον γάμο για την φωτογράφιση που θα κάνετε με τα γαμήλια ρούχα.

Βρείτε το ιδανικό νυφικό φόρεμα

Σίγουρα για μια νύφη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον γάμο της είναι το νυφικό φόρεμα. Το ονειρεύεται από μικρή και δε πρόκειται να κάνει κανέναν συμβιβασμό προκειμένου να φορέσει το νυφικό της αρεσκείας της. Οπότε η αναζήτηση του θα πρέπει να ξεκινήσει σίγουρα 6 μήνες πριν. Επιλογές υπάρχουν πολλές. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις τάσεις της μόδας για τα νυφικά φορέματα είτε σε περιοδικά είτε μέσω του internet. Η φίλη, η αδερφή, η μητέρα, η πεθερά (δεν την ξεχνάμε!) είναι σίγουρα οι άθρωποι που θα χρειαστείς περισσότερο από κάθε αρθρογράφο ή fashion blogger! Καλό θα ήταν να έχετε δύο με τρεις επιλογές μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Η λίστα των καλεσμένων και τα γραφειοκρατικά

Η γραφειοκρατία είναι παντού τελικά! Μην αγχώνεστε όμως δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πρέπει να βγάλετε τις άδειες του γάμου και να δώσετε την αναγγελία του γάμου σας σε κάποια εφημερίδα. Παράλληλα 6 μήνες πριν φροντίστε να ξεκινήσετε την λίστα των καλεσμένων σας. Μια λίστα η οποία θα μεγαλώνει ίσως και λίγο καιρό πριν από το γάμο. Σίγουρα όμως μπορείτε να ξεκινήσετε να την διαμορφώνετε και να την ανανεώνετε όποτε χρειάζεται.

Το γαμπριάτικο κοστούμι

Το μοναδικό σημείο του γάμου στο οποίο ο άντρας έχει σίγουρα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο! Ο εκάστοτε γαμπρός θα πρέπει έγκαιρα να αποφασίσει για το γαμπριάτικο κοστούμι του. Μια βόλτα μαζί του στα μαγαζιά σίγουρα θα τον βοηθήσει να επιλέξει το καλύτερο για εκείνον. Το βασικό δίλημμα είναι το χρώμα του. Ανάλογα με την εποχή του γάμου, ανοιχτόχρωμο αν είναι καλοκαίρι, σκουρόχρωμο αν είναι χειμώνας. Ειδικά αν θέλετε να ράψετε το δικό σας γαμπριάτικο κοστούμι τότε σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήστε τις πρόβες σας από νωρίς, 4-5 μήνες πριν είναι ένας καλός χρόνος.

Το γαμήλιο ταξίδι

Περίπου 3 μήνες πριν το γάμο ξεκινήστε τις συζητήσεις σχετικά με το ταξίδι του μέλιτος. Μην σκέφτεστε αποκλειστικά τον προορισμό σας, σκεφτείτε οτι θα είναι το πρώτο σας ταξίδι σαν παντρεμένο ζευγάρι! Τι πιο όμορφο, είτε πάτε στην Χαβάη είτε κάπου όχι τόσο εξωτικά. Όσο πιο γρήγορα το αποφασίσετε τόσο καλύτερες τιμές θα πετύχετε στα αεροπορικά εισιτήρια και στα ξενοδοχεία. Επίσης θα μπορούσατε να απευθυνθείτε και σε ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία κάνουν ειδικές προσφορές για ταξίδια του μέλιτος.

Προσκλητήρια – Μπομπονιέρες

Τίποτα δεν αφήνουμε τελευταία στιγμή, γι΄ αυτό και 2-3 μήνες πριν πρέπει να έχουμε παραγγείλει τα προσκλητήρια του γάμου μας. Ανάλογα με το στιλ και το ύφος του γάμου σας μπορείτε να βρείτε ωραιότατα προσκλητήρια και να τα διαμορφώσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Σας προτείνουμε κατά την παραγγελία σας να παραγγείλετε και έξτρα αριθμό προσκλητηρίων γιατί σίγουρα θα χρειαστείτε να δώσετε και σε κάποιους μπορεί να μην είχατε στην λίστα σας ή αποφασίσατε να τους καλέσετε αργότερα. Περίπου 20 έξτρα προσκλητήρια ίσως σας χρειαστούν.

Δύο μήνες πριν, ο καιρός πλησιάζει.

Οι τελευταίοι δύο μήνες χρειάζονται πρόγραμμα για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Καλό θα ήταν να καταλήξετε σε φωτογράφο, catering, ανθοστολισμό και γενικά σε οτι οργανώνατε τόσο καιρό παίρνοντας προσφορές. Κάντε ένα shopping από κοινού και βρείτε τα στέφανα αλλά και τις βέρες. Μην ξεχνάτε οτι τώρα θα πρέπει να κάνετε και τις τελευταίες πρόβες για το νυφικό σας και να αρχίσετε τις πρόβες για το νυφικό μακιγιάζ.

Ένα μήνα πριν, όλα του γάμου....εύκολα

Αν έχετε ακολουθήσει ένα πρόγραμμα σωστό και μεθοδευμένο τότε ο τελευταίος μήνας δε θα σας αγχώσει για τίποτα. Κάντε τις τελικές πρόβες για το νυφικό φόρεμα, το μακιγιάζ αλλά και το χτένισμα. Στείλτε τα προσκλητήρια του γάμου, έτσι ώστε οι καλεσμένοι σας να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι, ειδικά αν ο γάμος γίνεται εκτός πόλης. Οργανώστε τα τραπέζια στο κέντρο της δεξίωσης για τους καλεσμένους και κλείστε το αυτοκίνητο της μεταφοράς της νύφης προς την εκκλησία. Κάντε τις τελικές επιβεβαιώσεις με τον φωτογράφο αλλά και τον dj ή την ζωντανή μουσική.

Μια εβδομάδα πριν το γάμο

Ξεκούραση. Τα έχετε οργανώσει όλα όπως τα θέλατε! Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για τίποτα. Περιμένετε απλά την ημέρα σας για να ζήσετε τον γάμο των ονείρων σας. Αν τυχών υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες θα πρέπει να τις τακτοποιήσετε. Ετοιμάστε απλά το bachelor που θέλετε και τα ρούχα που θα πάρετε μετά, στο γαμήλιο ταξίδι.

Η ημέρα του γάμου

Ένα χρόνο προετοιμαζόσουν γι΄ αυτήν την μέρα! Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανταμειφθείς γι αυτήν την προετοιμασία. Απόλαυσε το! Σκέψου οτι θα έχεις όλη την μέρα, μακιγιέρ, προσωπικό κομμωτή, μανικιουρίστα αλλά και όποιον χρειαστείς στο πλευρό σου. Μην σκέφτεστε τίποτα άλλο από την ίδια την μέρα. Ακόμα και ένα εμπόδιο να εμφανιστεί αντιμετωπίστε το με χιούμορ. Είναι η μέρα που θα την θυμάστε για όλη σας την ζωή, κάντε την να είναι όσο πιο ευτυχισμένη μπορείτε!

ΥΓ: Η γραφειοκρατία ποτέ δεν πεθαίνει! Δηλώστε το γάμο σας στο ληξιαρχείο μέσα σε 40 μέρες από το γάμο.

Η ώρα η καλή!